Sări la conţinut

O călătorie în timp

30 octombrie 2013

DSCF1059De asta are parte călătorul (dacă facem abstracție de asfaltul pe care rulăm și ne utilizăm și de acel important instrument al omului – imaginația) care trece de hotarul munților și poposește în satele din jurul cetății Rupea. Între Brașov și Sighișoara, printre dealuri și codrii, sunt răspândite sate precum Hoghiz, Homorod, Viscri, Meșendorf sau Criț (și multe altele dacă ne aruncâm privirea pe o hartă ) toate adăpostind câte o filă de istorie.

Aproape în fiecare sat este câte o biserică fortificată, majoritatea întreținute cu dragoste și grijă de o comunitate care pune preț pe trecut. Oameni simpli îți oferă povești în timp ce pașii îți trec pe sub bolți arcuite. O călătorie în trecut, în istorie în timp ce privirea îți alunecă peste covorul pestriț de ogoare ce se întinde la poalele turnurilor bătute de vânt și ploi. Grinzi de lemn care au simțit mângâierea a zeci de generații de localnici și vizitatori. Aceste locașe de cult sunt acum mai mult muzee, comunitățiile pe care le deserveau odată fiind decimate de trecerea anilor. Slujbele religioase se mai țin doar odată pe lună sau chiar mai rar, iar numărul enoriașilor este în scădere.

În centrul acestei zone pline de istorie și mit, cu oameni dornici să arate lumii moștenirea lor, se află cetatea Rupea. De curând restaurată, DSCF1072primitoare cu turiștii, ea oferă o imagine vie a trecutului. Beneficiind ce fonduri europene ( prin programul Regio) și mai ales de interes din partea autorităților,  cetatea, atestată documentar pentru prima dată în 1324, recapătă o parte din aura sa străveche.

Din păcate Cetatea Țărănească din Saschiz nu beneficiază de aceiași soartă. Bătrânele ziduri încă domină linia orizontului dar totul este abandonat, năpădit de vegetație, aproape uitat de cei care ar trebui să capitalizeze acest monument. Este păcat că astfel de comori zac îngropate în nepăsare.

De înnoptat ai unde. O mulțime de pensiuni și case de oaspeți te așteaptă, totul este să nu lași pe ultima sută de metri rezervarea, căci atunci opțiunile se restrâng considerabil iar prețul plătit va fi mai mare ( cum a fost în cazul meu). Casa cu zorele îți oferă încă un portal în timp, punându-ți la dispoziție o gospodărie arhaică dar pitorească. Nu pot spune că am fost profund încântat dar pot spune că a fost cu totul altceva față de orice am experimentat până acum.

Pentru toți cei care vor să se relaxeze, să uite – chiar și pentru câteva clipe de agitația cotidiană – să guste din parfumul unor vremuri apuse, o călătorie în această zonă este oricând binevenită.

Reclame

From → Generale

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: