Sări la conţinut

Tratarea cauzei nu a efectelor

21 august 2013

african-immigrantsÎn Egiptul tulburat de conflicte politice, Frăția Musulmană continuă să piardă teren în fața Armatei. Nu trece nicio zi fără că susținători sau lideri ai Frăției să nu fie reținuți. Ambele părți își acuză rivalii de sabotarea statului de drept, de periclitarea procesului de instaurare a stabilității în Egiptul post Mubarak. Iar consecințele acestei confruntări se văd și se resimt în întreaga regiune.

Alături de Egipt, situația din state precum Siria, Tunisia și Libia este o sursă puternică de îngrijorare pentru întreg bazin al Mării Mediterane.

Una dintre consecințele instabilității afectează direct Bătrânul continent: imigrația. Valul de străini care poposesc pe malurile nordice ale Mediteranei – în special în Italia – au în componența lor inclusiv egipteni care pleacă în cautarea unei vieți mai bune, goniți de conflicte politice, instabilitate economică, lipsa unei perspective reale pentru o viață mai bună. Acest exod de forță de muncă dar și de persoane care au nevoie de asistența statului (bătrâni, copii) nu este bine primit de o Europă șubrezită de recesiune și măcinată de propriile probleme. În acest context, cancelariile europene ar trebui să caute o soluție pentru cauza și nu doar pentru efect. O reinstaurare a stabilității în statele de origine ale imigranților ar face ca numărul lor să se reducă. O implicare mai puternică și mai hotărâtă a comunității internaționale în ajutorul dat țărilor în care Primăvara arabă și-a făcut simțită prezența ar aduce beneficii majore tuturor părților.

În final reiterez ideea că doar tratarea simptomelor și nu și a cauzei imigrației nu este decât o risipă de fonduri, timp și energie, cu posibilitatea apariției unor fenomene negative majore.

Sursa imagine:http://www.disputeabout.eu

 

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: