Sări la conţinut

Condamnarea păcii

15 iunie 2013

chemical warfareDecizia Statelor Unite și a aliaților săi de a înarma rebelii sirieni este un mare pas înapoi în ceea ce privește instaurarea păcii în în aceastp țară sfâșiată de război. Violența va naște doar violență. Nu există nicio garanție că această decizie va duce la scurtarea războiului sau la victoria rebelilor. Dacă într-adevăr regimul Assad a folosit arme chimice împotriva rebelilor, de ce nu ar face-o din nou? De ce nu ar recurge din nou la ele, în fața unui inamic cu tehnică de luptă modernă? Ajutorul Occidentului acordat rebelilor nu face decât să sporească șansele ca acest lucru să se întâmple și numărul victimelor să crească. Tabăra rebelilor este alcătuită dintr-o mulțime de facțiuni. Chiar dacă SUA va alege să înarmeze acele grupări moderate, nu au nicio certitudine că ulterior, o parte din armament nu va ajunge în mâinile unor extremiști care o vor utiliză chiar împotriva Occidentului. Un scenariu deja desfășurat ceva mai la est de Siria, în Afganistan.

Pe de altă parte, „jocul” înarmării se poate practica și de partea cealaltă a baricadei. Rusia a trimis deja armament și tehnică militară regimului de la Damasc și o poate face din nou. Iranul, de asemenea, își poate intensifica ajutorul dat regimului Assad. Implicarea SUA, din păcate, nu are rolul de a calma spiritele și de a grăbi procesul de pace. Dimpotrivă. Susținătorii lui Assad, în special Hezbollah-ul și Iran-ul, ar putea considera, în aceste condiții, îndreptățit un atac împotriva aliaților SUA (în cazul de față Israelul ar fi ținta cea mai apropiată).

Declarația Președintelui Obama este surprinzătoare și îngrijoratoare. Să sperăm că dovezile de utilizare a armelor chimice sunt ceva mai solide decât dovezile de existență a armelor de distrugere în masă pe care predecesorul de la Casa Albă și-a sprijinit decizia de a invada Irakul.

Sursa imagine: http://www.markes.com

From → International

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: