Sări la conţinut

Iarna decanului

30 martie 2013

Ultima carte pe care am început să o citesc (pentru că încă nu am terminat-o) este incursiunea lui Saul Bellow în societatea românească de la sfârșitul anilor 70. Am început Iarna decanului cu speranța descoperiri unui tablou complex, bogat în detalii și descris prin ochii unui străin a Bucureștiului șaptezecist, a societății comuniste. În schimb, cartea oferă o radiografie mai amănunțită a societății americane, a decadenței și aspectelor negative care macină „țara tuturor posibilităților”, reprezentată în carte de orașul adoptiv al autorului – Chicago.

Bucureștiul și regimul comunist devin doar un fundal, un cadru șubred din care personajul principal – Corde – alunecă pe panta amintirilor și a meditației asupra problemelor de peste ocean. Descrierea urbei est-europene este rapidă, schițată, lasând spații largi dedicate orașului din zona Marilor Lacuri, a periferiilor și vieții de noapte a acestuia, a mahalalelor, a revoltelor studențești, a spitalelor sub-finanțate și a problemelor personale ale personajului principal.

O carte care mi-a ridicat numeroase bariere, obturându-mi imersiunea în lumea romanului. Poate schimbările dese de cadru, poate așteptările mele înșelate asupra a ceea ce voi găsi între coperțile cărții, fac ca lectura să evolueze încet și sec, fără savoare, fără entuziasm.

Probabil că la sfârșitul lecturii voi face un up-date acestui articol, pentru mai multe detalii și opinii.

Până atunci, dacă doriți o imagine a societății americane din acea decadă, citiți Iarna decanului, iar dacă doriți mai multe despre România acelor ani, îndreptați-vă către alte surse.

From → Opere si autori

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: