Sări la conţinut

Un cap de pod

20 martie 2013

Cipru a eschivat lovitura blitzkrieg pe care Germania, prin intermediul Uniunii Europene a vrut sa i-o administreze. Demnitatea a licarit in Parlamentul de la Nicosia si reprezentantii poporului cipriot au zis pas „darului otravit” al celor de la Bruxelles. Pentru moment. Insula in continuare cauta alternative de finantare, fara de care ar intra in colaps. Si una din aceste alternative vine de la Est. Rusia pare interesata sa arunce colacul de salvare Ciprului. Pe de-o parte ar avea un puternic cuvant de spus in viitorul economic al tarii. Guvernul si firmele rusesti si-ar extinde influenta in aceasta zona a Mediteraneei, contrabalansand puternic rolul Turciei in zona. Cipru ar putea deveni un avantpost al intereselor rusesti in zona, o rampa de lansare catre bazinul Mediteraneean, mai ales zona de nord a Africii, dominata de instabilitate.

Pe de alta parte beneficiile de imagine ale Rusiei ar fi majore. Imaginea de partener al Uniunii Europene, de stat care este gata sa se implice in stabilitatea si bunastrarea regionala ar fi un mare plus. O distantare benefica de imaginea unui imperiu solitar, neatins de problemele celorlalti.

Un alt motiv pentru Rusia sa salveze Cipru, ar fi dorinta oligarhilor de la Kremlin de a-si proteja pusculita, terenul de joaca financiar, paradisul fiscal care le pastreaza bine banii (deja albiti) pentru zilele negre.

Din toate aceste motive, iar daca am ratat vreo unul va rog spuneti-mi, Rusia are numai de castigat de pe urma ajutorului financiar acordat Ciprului.

From → Generale

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: