Sări la conţinut

O mantie prea grea

12 februarie 2013

Un fapt ce nu s-a mai petrecut de 600 de ani. Un cutremur în lumea catolică. Demisia Papei este de o magnitude uriașă pentru credincioșii păstoriți de Vatican. Dar este un fapt normal din punct de vedere uman. Chiar dacă este cea mai înaltă figură bisericească de pe Pământ (pentru catolici), Papa Benedict al XVI-lea este în primul rând om. Când a fost „uns” Papă, nu i s-au extirpat sentimentele sau slăbiciunile trupului. Nu a fost îmbrăcat într-o armură a invincibilității și impasibilității. Chiar și contextul în care a ajuns Suveran Pontif i-a fost defavorabil. Să vii la conducerea Vaticanului în urma unui Papa idolatrizat de milioane și milioane de credincioși, este greu. Este greu să preiei și să-ți îndeplinești cu succes atributele atunci când predecesorul tău și-a dus munca până aproape de perfecțiune ( sau cel puțin așa a fost perceput).

Nici contextul economic, social, politic al lumii zilelor noastre nu i-au fost favorabile. Probleme financiare care nu au mai putut fi controlate, o atitudine prea indulgentă față de moartea a mii de oameni pe diversele fronturi de luptă, scandaluri legate de moralitatea clericilor. Aceste valuri din ce în ce mai mari și mai tulburi au erodat încrederea pe care oamenii o au în Biserica Catolică. Au erodat poate, și încrederea bisericii în ea însăși. Imaginea biserici Catolice ( dar nu numai) este una a unei instituții arhaice, neconectată la vremurile actuale. Mai important, neconectată la problemele, suferințele și dorințele credincioșilor. Prăpastia dintre pastor și turmă crește și astfel din ce în ce mai mulți oameni nu mai trec pragul impunătoarelor catedrale.

Toate acestea s-au țesut într-o mantie mult prea grea pentru omul Joseph Alois Ratzinger.

From → Generale

2 comentarii
  1. artistu permalink

    Foarte frumos spus. Si mai mult, cred ca Papa Beneduct, desi hulit acum, pentru aceasta „demisie”, va aduce mult bine bisericii catolice, care fie ca vrea sau fie ca nu vrea va trece printr-o reforma, ca sa ajunga in prezent. Iar eu cred ca va reusi! 😉

    • Mult bine daca vor alege calea reformei. Daca ii dam credit demisionarului, aceast sacrificiu de sine ar putea fi calea spre viitor. Exact ce predica biserica – sacrificiu de sine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: