Sări la conţinut

Alternative electorale

10 decembrie 2012

Un lucru mă deranjează la actualul sistem de vot: Faptul că dă posibilitate apariției cârcotașilor. La ce mă refer. La acele persoane care, deși nu depun minimul efort de a vota, îi auzi apoi pe la colțuri plângându-se și văitându-se, înjurând și criticând energic pe unul sau pe altul. Din puntul meu de vedere, dacă nu votezi, nu ar trebui să comentezi. Conștiința civică nu ar trebui să te lase. A fost alegerea ta să privești pasiv cum alții decid pentru tine? Nu comenta. Doar cei care „luptă” au dreptul să-și exprime părerea, chiar dacă opțiunea lor nu a intrat în Parlament. Gestul în sine, de a te duce și a susține ceva în care crezi, chiar de ești singurul (sau parte a unui procent foarte mic) te validează să-ți spui părerea, să fii indignat sau încântat.

În urma unei discuții cu niște prieteni, am descoperit o alternativă electorală viabilă, aplicată cu succes și prin alte părți, altenativă care înlătură orice discuție sau atac pe tema lipsei de reprezentativitate a vreunui partid, Guvern sau Președinte ales. Înscrierea pentru a vota. Ce înseamnă asta. Orice cetățean cu drept de vot, dacă este interesat de procesul electoral, de calitatea celor pe care îi votează, să își „anunțe” intenția de a vota. Să se înscrie pe o listă, și astfel în ziua alegerilor să voteze. Cei cu drept de vot dar neiteresați de politică să stea acasă. În acest mod s-ar rafina calitatea celor care votază, s-ar crește interesul pentru informare, pentru a cunoaște cât mai bine ceea ce alegem.

Cu toate că nu ne place să recunoaștem, educația se face totuși și cu ajutorul măsurilor punitive. Te înscri să votezi și nu o faci? Primești o amendă. Și astfel votul ar fi privit la adevărata sa valoare. Cetățeanul ar vedea realul beneficiu care este votul pentru o societate, pentru o țară. Votul ar fi scos din zona derizoriului, a ‘mărfii’ de tarabă. A vota este un privilegiu pe care suntem norocoși că-l avem.

Crescând calitatea și exigența alegătorilor va crește și calitatea celor aleși.

Reclame

From → Politice

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: