Sări la conţinut

Nevoia de Europa

20 noiembrie 2012

Adevărul. Asta a spus încă odată Călin Popescu Tăriceanu în fața Parlamentului. Nevoia de bani europeni, de banii investitorilor străini este acum mai mare ca niciodată. Banii sunt „sângele” economiei și avem nevoie de ei. Si noi, în loc să afișăm un zâmbet larg, să ne promovam atuurile și să atragem cât mai mulți investitori și cât mai multe fonduri europene, aruncăm printre dinți amenințări și reproșuri. Europa are nevoie de noi la fel de mult cum noi avem nevoie de ea. Suntem europeni. Suntem parte din această familie, din acest „organism”. Cea mai bună atitudine ar fi să demonstrăm că suntem un membru important, muncitor, activ, care contribuie din plin la bunăstarea Uniunii. Nu doar un „apendic” care așteaptă „mila” și „pomana” celor mai înstăriți.

Un grad de absorbție a fondurilor europene de 10 procente este o rușine. Este o rușine pentru politicienii care au gestionat această „performanță”. Este o rușine care trebuie remediată. Sper ca viitorul guvern USL să accelereze ritmul de absorbție al banilor veniți de la Bruxelles. Și sper ca aceasta să se vadă în infrastructură, agricultură, turism, industrie și nu în declarațiile de avere ale politicienilor.

Geografic suntem europeni. Nu ne putem „lua jucăriile” și pleca dacă ne supărăm. Să plecăm unde? În brațele Estului? Cu o industrie „schilodită” care nu prea mai are ce oferii pe piețele externe? Cu o agricultură de subzistență? Toate aceste ramuri ar trebui revigorate, puse „pe picioare” și abia apoi putem visa la piețe de desfacere precum Rusia, fostele state sovietice, India,China.

Dar primul pas în clădirea unei economii competitive începe cu banii europeni, cu banii familiei din care facem parte.

From → Politice

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: