Sări la conţinut

Testul coabitării

14 noiembrie 2012

Mâine este o zi importantă. Mâine este o zi în care combatanții politici vor da un test în fața electoratului, în fața poporului, dar și în fața marii familii europene. Mâine, liderul Guvernului se va întâlni cu liderul opoziției. Mâine, Victor Ponta se va întâlni cu Traian Băsescu. Scopul întrevederii este stabilirea reprezentantului României la Consiliu European. În ultima perioadă, ambele tabere au dat semne că ar dorii să fluture steagul alb și să coabiteze până la următoarele alegeri prezidențiale. Atât declarațiile lui Victor Ponta cât și atitudinea lui Traian Băsescu par a semnala un posibil armistițiu. Întrebarea cea mare este dacă acest armistițiu este între USL și Președinte sau doar între PSD și locatarul de la Cotroceni?

În ciuda declarațiilor de unitate și indivizune a Uniunii Social Democrate, faptele indică oarecare discrepanțe în mesajele liderilor. Anumite facțiuni sunt mai radicale, altele mai dispuse la compromisuri, altele mai bucuroase de status-quo-ul actual și altele nemulțumite. Din păcate, PNL este partidul cu imaginea cea mai zguduită. Formarea unor grupuri puternice care contestă deciziile conducerii nu este un semn bun. Aceste grupuri pot oricând să treacă de la nivel declarativ la fapte și să migreze către alte partide sau alianțe. Nu ar fi prima dată când un astfel de fenomen s-ar produce pe scena politică. Pentru înlăturarea sau măcar diminuarea acestui pericol, este necesar ca PNL-ul, prin reprezentatul său de frunte să dea dovadă de rațiune, de o gândire strategică pe termen ceva mai lung, de moderație. Ancorarea într-un singur mesaj, respingerea oricăror alternative, afișarea unei atitudini de aroganță – cu mult prea similară cu cea a „dușmanului” –  poate aliena alegătorii. Poate aliena proprii susținători, preocupați mai degrabă de programele economice de redresare a țării, a economiei, a infrastructurii.

Testul coabitării care va avea loc în perioada următoare va trebui tratat cu foarte mare atenție și înțelepciune de către „urmașii brătienilor” pentru a nu risca o ruptură cu consecințe politice din cele mai nefericite.

From → Politice

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: